Reklama
 
Blog | Milan Pichlík

Pouštění draka je sport?

Ano! Opravdu tomu tak je, i když je tato skutečnost neuvěřitelná. S létajícími draky se dají dělat neobyčejné věci. Není to jen o stání na kopci a pozorování jak drak stoupá vzhůru. 

Pokud jste příznivci lehce adrenalinový sportů, tak by jste měli zbystřit. Bude zde řeč o POWERKITINGU, což je druh sportovní aktivity při níž se používá tažný létající drak. Podle toho kde, na čem a jak se pohybujete se odvozují jednotlivé sporty. A také jde o to jaký létající drak je pro daný sport použit. Obvykle se používají tažní komoroví létající draci, ale o tom až někdy jindy. Nyní k jednotlivým sportům.

 

Bodykiting

 

Reklama

Asi nejméně finančně náročný druh sportu s létajícími draky. Při tomto sportu se „jen“ sunete lehce na zemi, létající drak Vás táhne a vy se snažíte ho zkrotit. Samozřejmostí je, že k tomu sportu potřebujete velké prostranství bez elektrického vedení a stromů.

 

Landkiting

 

K tomu to sportu potřebujete obvykle tzn. mountainboardy nebo buryny a nebo tříkolky. Tento sport je už o poznání zajímavější. Dokonce se dají využít i speciální travní lyže. Drak Vás bude táhnout a vy pojedete po zemi. Je to sport plný adrenalinu, mrkněte na video.

 

 

Buggykiting

 

Jak už jsem napsal dříve, tak se můžete nechat táhnout i když budete v bugyně. Osobně si myslím, že je to jedena z nejlepších zábav s létajícími draky vůbec. Jen sedíte v bugyně, pilotujete draka a zatáčíte. A věřte mi, může to být pořádný adrenalin. Je neuvěřitelné jak je tento sport již starý. Jeho vznik je datován roku 1827 ve Velké Británii. Tenkrát ovšem byla využívaná tažná síla větru k výzkumným účelům a ne pro zábavu. S touto bugynou můžete dosáhnout rychlosti až 90 Km/h! Mrkněte opět na video.

 

 

Snowkiting

 

Jak už název vypovídá, tak tentokrát se jedná o sport na sněhu. Létající drak Vás opět roztáhne a vy manévrujete na lyžích nebo snowboardu. Nespornou výhodou toho sportu je, že je možné ho provozovat i na rovině, takže pokud máte dostatek sněhu na silnici nebo poli za barákem, tak toho může být opravdu vzrušující druh zábavy. Podívejte se opět na opravdu povedené video.

 

 

 

Kiteboarding

 

Poslední záležitostí tohoto článku je kiteboarding, který je velice podobný jako snowkiting akorát se provozuje na vodě. Na nohou máte speciální prkno tzn. „kiteboard“. Tento sport může být až opravdové bláznovství, kdy jezdci jezdí na vrcholku několik metrů vysokých vln. Je to velice nebezpečné a proto se doporučuje taky rozsáhlá jako nůž, pro případ zamotání do lana, dále přílba, neopren atd. Podívejte se video profesionální kiteboardisty.

 

 

Pokud nejste fanoušci takovýto „bláznovin“  tak se Vám vůbec nedivím. V česku jsou velice oblíbené tzn. drakiády, kde se soutěží v nejrůznějších disciplínách, ale většinou se jedná například o to, kdo draka vypustí co nejvýše do určitého časového limitu apod. Pozor však, né všichni létající draci jsou vhodní na drakiády! Při výběru obvykle dejte na doporučení prodejce. Draci, které jste viděli ve videích jsou speciální sportovní draci, kteří stojí destitisíce korun!