Reklama
 
Blog | Milan Pichlík

Vánoční osvětlení – pozor na to co kupujete!

Blíží se opět nekrásnější svátek v roce a to jsou Vánoce. S tímto obdobím je spojena spousta stresu a vše se dělá na rychlo. Dejte si však pozor při výběru vánočního osvětlení, protože takový urychlený nákup by Vás mohl stát třeba i střechu nad hlavou. Nekvalitní osvětlení totiž s oblibou způsobují požáry. Na co si tedy dát pozor a jak vybrat kvalitní osvětlení? Více v článku...

Jak je tomu každoročně, tak i letos „odborníci“ varují před nekvalitním vánočním osvětlením. Načetl jsem o tom nějaké informace a pokusím se Vám shrnout oč jde a na co si dát pozor. Pokud Vás tato problematika zajímá více, tak bych hned úvodem doporučil anglický článek zde. Je plný užitečných informací. 

 

1. Podívejte se, zda je uvedena země původu

 

Reklama

Pokud není uvedena země původu, tak se jedná na 100% o neprověřený výrobek, protože všechny vánoční řetězy musí prosíjít přísnými normami, aby byli vpuštěny na český trh. Taková osvětlení koupíte typicky na asijských tržnicích a je to to největší zlo, které můžete udělat. Sice ušetříte nějakou tu korunu, ale..

 

2. Pozorně čtě, kde je vánoční řetěz vhodný používat

 

Na většině řetězů se obvykle dočtete „Určeno pro vnitční použití“. Takové řetězy mají krátký přívodní kabel a jsou opravdu určeny pro používání v bytě. Ale co když chcete rozsvítit svojí zahradu, plot nebo krov? V takové případě si musíte pořídit řetěz, který má jasně definováno, že je určen pro venkovní použítí. Tyto řetězy mají certifikát IP 44 a mělo by to být opět v popisu ovedeno. Za takovéto 25 metrové osvětlení zapaltíte přiblizně 1200 Kč. A tady nastává největší problém. Český šetřivý člověk, který chce ušetřit, protože interérové stojí v takové délce okolo 500 Kč. 

Jenomže je třeba myslet na tyto věci:

  • U venkovního osvětlení je obvykle dlouhý přívodní kabel bez led diod, aby jste zbytečně netahaly diody po zemi od nejbližší zásuvky. 
  • Interiérové má naopak přívodní kabel několikanásobně kratší, protože se předpokládá, že máte zasávku v každém rohu svého bytu.
  • Delší věcí je izolace. Venkovní osvětlení je vodě odolně, prachu odlné a také do jisté míry nárazuvzdoné. Tyto přednosti u interiérového nečekejte. Proto také dochází k častý zkratům, když je interérové osvětlení použito venku. 

3. Kupte si raději osvětlení, u kterého je transformátor

 

Proč? Je to jednoduché, když máte doma dítě nebo psa, tak dojde snadno k tomu, že při chvíli nepozornosti se pes hladově pustí do osvětlení a dítě se k němu rádo přidá. Tahle hostina by v případě osvětlení bez transformátoru na vstupu mohla skončit katastrofou. Pokud tam trafo bude, tak napětí, které řetězem poteče bude daleko měnší a tím pádem je i ryziko případného úrazu menší. Opět ta samá písnička. Řetězy s trafem jsou draží, ale zkuste se  zamyslet, jestli jde vždycky jen o peníze 🙂 

 

4. Vybírejte i podle vzhledu

 

Pokud na Vás řetěz z hypermarketu působí chatrným dojmem, tak ho nekupujte. Řetězy dodávané do marketů bývají obvykle nekvalitní šmejdy. Budou pravděpodobně splňovat všechny normy, ale budete rádi, když Vám vydrží jedny Vánoce. Obvykle jsou to řetězy bez transformátorů, jejichž výhody jsme si popsali výše. 

 

5. Kupujte si osvětlení s LEDkami

 

Tuto technologii asi není třeba představovat. Každý jí dobře zná. Delší životnost, větší úspora energie, lepší svítivost, nízká cena. Co více si přát. 

Rád bych zde doporučil, kde vybírat svá vánoční osvětlení. Mám ocaď všechny řetězy a jsou v pohodě. Omlouvám se za reklamu, ale pravda je pravda.

Ještě malý tip: Pořiďte si časovač. Ten umístíte mezi zásuvku a řetěz. Máte pak jistotu, že osvětlení je vyplé například přes noc a nemusíte kontrolovat, zda tomu tak opravdu je.